Hotels in PolandHoteleMotelePensjonatyDomy wczasowePałaceRezydencjeZajazdyZamkiPolish Hotels

Konkurs Gastronomiczny na Bigos Myśliwski o Złoty Kociołek Darz Bór 2002

Połczyn Zdrój, 21 września 2002 r.


21 września bieżącego roku w Połczynie Zdroju w ramach Ogólnopolskich Spotkań Łowieckich odbył się Konkurs Gastronomiczny na Bigos Myśliwski o Złoty Kociołek Darz Bór 2002.

Impreza miała miejsce na rynku połczyńskim (Plac Wolności) i cieszyła się ponad tysiącosobową publicznością. Widzowie mieli okazję skosztować kulinarnych atrakcji.
Do konkursu zgłoszono 12 bigosów przygotowanych przez restauracje i zajazdy, głównie z Pomorza Zachodniego. W zacnym towarzystwie polskiego środowiska łowieckiego, przedstawicieli miejscowych, wojewódzkich oraz państwowych władz 10 osobowe jury oceniało zaprezentowane potrawy.

Obrady Jury

W skład Jury weszli:
  • Poseł Ziemi Połczyńskiej,
  • Przewodnicząca Rady Miasta Połczyn Zdrój,
  • Dziennikarze Prasy Specjalistycznej oraz Polskiego Radia,
  • Przedstawiciele Rady Głównej PZŁ,
  • Artyści i smakosze.

Zwycięzcą została szczecińska Restauracja Vienna.
To właśnie Szef Kuchni tej restauracji, Sławomir Zabłocki okazał się autorem receptury zwycięskiego "Bigosu Staropolskiego" zdobywając główną nagrodę ZŁOTY KOCIOŁEK (zabytkowa waza z XIX wieku). Nagrodę tę ufundowało Towarzystwo Wspierania Rozwoju Pomorza Zachodniego SZCZECIN-EXPO.

Zwycięzca


Ponadto Restauracji Parkowa z Połczyna Zdroju przyznano puchar, którego fundatorem była firma Stefanex ze Szczecina, za najciekawszą recepturę, tj. za bigos Myśliwski – Połczyński autorstwa Haliny Jączkowskiej i Stanisława Netkowskiego.
Wyróżnienie w kategorii miłośników i smakoszy za Bigos a`la Pan Tadeusz otrzymała Publiczna Szkoła Podstawowa w Bolkowie k. Połczyna Zdroju.
Potrawę podaną w chlebie z makiem przybraną gałązką jarzębiny wspólnie przygotowały dzieci, rodzice i nauczyciele tej szkoły.


Do konkursu zgłosiły się następujące restauracje:
  • Wytwórnia Lodów Jaś, Koszalin, Jan Januszewski - Bigos Jaś Jałowcowy
  • Restauracja Klub Grand Cru ze Szczecina - Bigos Huberta, Augusta III, Żuberek
  • Restauracja Bajka w Świdwinnie - Bigos Neapolitański
  • Restauracja Hotel Eryk Stanisława Wielocha z Darłowa (Szef Kuchni - Magdalena Rogala - Bigos Króla Eryka oraz Bigos Wikingów
  • Reastaruacja Viena ze Szczecina - Bigos Myśliwski oraz zwycięski Bigos Staropolski
  • Usługi Gastronomiczne - Marlena Mizak-Lewandowska, Biały Bór - Bigos Hultajski
  • Publiczna Szkoła Podstawowa w Bolkowie k. Połczyna Zdroju - Bigos a`la Pan Tadeusz
  • Restauracja Parkowa z Połczyna Zdroju - Bigos Myśliwski - Połczyński
.
Ogłoszenie wyników

W przyszłym roku, we wrześniu odbędzie się trzecia edycja konkursu. Organizatorzy planują, że konkurs będzie autonomicznym, wielkim wydarzeniem kulinarnym towarzyszącym III Ogólnopolskim Spotkaniom Łowieckim DARZ BÓR 2003. Już dziś zapraszamy restauracje z całego kraju do Połczyna Zdroju.



Wszelkie informacje:
SZCZECIN-EXPO Towarzystwo Wspierania Rozwoju Pomorza Zachodniego
ul. Czesława 9, 71-504 Szczecin
Tel. (91) 422 12 76,
Fax 423 94 71,
e-mail: marek.sztark@szczecin-expo.org