VI POKAZ DAŃ WIGILIJNYCH
Warszawa, 20 grudnia 2001
Hotel Jan III Sobieski
W dniu 20 grudnia 2001 r. w sali restauracyjnej hotelu Jan III Sobieski w Warszawie odbył się po raz szósty Pokaz Dań Wigilijnych. Była to kolejna edycja tego konkursu, który zgodnie z tradycją zorganizowany był przez zwycięzców z ubiegłego roku. Organizatorami i sponsorami tej wyjątkowej imprezy byli gospodarze Hotelu oraz Komisja Gastronomiczna Polskiego Zrzeszenia Hoteli.
W pokazie wzięło udział 12 ekip z następujących hoteli i zakładów gastronomicznych z całej Polski:
- Hotel Zamkowy z Krasiczyna
- Hotel Orbis Kasprowy z Zakopanego
- Pensjonat Maciejanka z Kobylej Góry
- Hotel Nadmorski z Gdyni
- Hotel 500 ze Strykowa
- Sport Hotel z Bełchatowa
- Ośrodek Szkoleniowo-Wypoczynkowy Mikorzyn z Mikorzyna k. Konina
- Hotel MAG z Bochni
- Hotel Panorama z Mszczonowa
- Centrum Kongresowe Warszawianka z Jachranki
- Hotel Forum z Warszawy
- Restauracja Bakata z Warszawy
Trzynastą ekipą, która zgodnie z zasadami konkursu nie była oceniania, był Hotel Jan III Sobieski.
Każda z drużyn musiała przygotować do 12 dań wigilijnych, które miały nie odbiegać od tradycji polskiej kuchni natomiast mogły być zaaranżowane w sposób nowoczesny. Dekoracja stołów i sposób prezentacji dań zależał od inwencji i pomysłowości każdej z ekip. Dzięki temu nie brakowało bałwanków, Świętego Mikołaja, góralskiej kapeli spod Tatr, orkiestry muzycznej i tajemniczej mgły (z suchego lodu). Hotel Jan III Sobieski zapewnił wszystkim ekipom miejsce w kuchni hotelowej, by mogły w noc poprzedzającą konkurs przygotować swoje dania.
Punktualnie o godzinie 15 rozpoczęło się uroczyste otwarcie Pokazu. Marek Stopczyk – prezes PZH oraz Robert Sowa i Krzysztof Dubrow z hotelu Jan III Sobieski zaprosili przybyłych gości do dokonywania oceny prezentacji wszystkich ekip startujących w konkursie. Zwycięzcę można było typować na specjalnych arkuszach ocen w dwóch kategoriach – za smak potraw oraz za wygląd stanowisk. Po tym etapie rozpoczęła się degustacja prezentowanych potraw.
Rozstrzygnięcie konkursu nastąpiło o godzinie 18, kiedy to ponownie panowie Marek Stopczyk, Robert Sowa oraz Krzysztof Dubrow wkroczyli na scenę. Wręczyli oni przedstawicielom wszystkich startujących ekip pamiątkowe dyplomy.
Laureatem Grand Prix tegorocznego konkursu została ekipa hotelu MIKORZYN, która zdaniem większości głosów podobała się najbardziej za smak potraw i bardzo ciekawą aranżację.
Dodatkową nagrodę od firmy TASMAN w kategorii danie rybne dostało Centrum Kongresowe WARSZAWIANKA za sandacza z musem łososiowym.
W imieniu GASTRONA.PL gratulujemy zwycięzcom i wszystkim startującym w Pokazie ekipom!!
Zwycięska ekipa hotelu MIKORZYN
Kolejną atrakcją wieczoru tego była akcja charytatywna, z której dochód przeznaczono dla Społecznego Komitetu Pomocy Dzieciom w Pułtusku. W zbieranie datków włączył się znany polski aktor Wiesław Gołas. Podczas specjalnej aukcji można było wygrać m.in. bombki świąteczne ozdabiane przez polskich artystów oraz koszulki polskiej reprezentacji w piłce nożej.
Ekipa hotelu Mikorzyn, która zdobyła Grand Prix, będzie gospodarzem kolejnej edycji "Pokazu Dań Wigijnych" w 2002 roku.