I Festiwal Potraw z Dziczyzny i Runa Leśnego
Szklarska Poręba, 2 - 3 listopada 2002
I Festiwal Potraw z Dziczyzny i Runa Leśnego odbył się na Zamku Kliczków w Kliczkowie niedaleko Bolesławca . W pięknych salach zamkowych: Teatralnej i Balowej 8 profesjonalnych ekip kucharskich przygotowało pięknie udekorowane stoiska na których podawano potrawy myśliwskie z dzika, sarny, zajęcy i innej zwierzyny dzikiej oraz darów runa leśnego. Wśród dań były min. „Schab z dzika faszerowany pomidorami suszonymi”, „Befsztyk tatarski z polędwicy z młodego jelenia”, „Filet z sarny w kapuście włoskiej z marynowaną dynią grzybami i kluskami z konfiturą z dzikiej róży”, „Pieprz zająca w kurtce z sarniny z sosem z niebieskich jagód w najwspanialszej dekoracji jesiennej”, „Dzika kaczka po myśliwsku”.
Konkurs kulinarny oceniało 9-osobowe jury w składzie:
- Kurt Scheller – Przewodniczący Jury
- Barbara Chromicz – tygodnik „Nowiny Jeleniogórskie”
- Cezary Przybylski – v-ce Starosta Powiatu Bolesławieckiego
- Jerzy Krysman – Szef stajni Zamkowych
- Halina Zarembska – dyr. BRE Bank
- Czesław Goleń – Wyższa Szkoła Oficerska we Wrocławiu
- Zofia Słabicka – sekretarz Gminy Osiecznica
- Andrzej Muciek – dyr. Gerling Wrocław - Towarzystwo Ubezpieczeniowe
- Jacek Kempa – Szef Kuchni Restauracji „Prohibicja” Wrocław
Zadaniem jurorów była ocena dwóch dań: przystawki i dania głównego. Po podsumowaniu punktów okazało się, że zwycięzcami I Festiwalu została ekipa Hotelu Jan III Sobieski w składzie: Artur Woszczyński i Artur Prątnicki
Poniżej prezentujemy Państwu listę wyników:
1. Hotel Jan III Sobieski – Warszawa 418 punktów
Artur Prątnicki
Artur Woszczyński
2. Hotel Haffner – Sopot 413 punktów
Jan Bos
Michał Maj
3. Hotel Marriott – Warszawa 393 punktów
Piotr Małecki
Piotr Murawski
4. Zamek Kliczków – Kliczków 384 punktów
Paweł Jasiński
Artur Dziegański
5. Hotel Bornit – Szklarska Poręba 380 punktów
Andrzej Kuliczkowski
Marek Szczap
6. Hotel Wrocław – Wrocław 374 punktów
Mirosław Winczura
Bogusław Jopkiewicz
7. Hotel Fenix – Jelenia Góra 368 punktów
Piotr Lipski
Michał Henike
8. Avanti – Gospoda Pod Koziołkami – Poznań 360 punktów
Błażej Jasiński
Maciej Bartoszewski
Imprezę prowadził i komentował Pan Robert Sowa znany i uznany ekspert kulinarny. Profesjonalne Jury uznało, że ekipy reprezentowały bardzo wysoki poziom, a kunszt i fantazja nie zawiodły. Nade wszystko jednak potrawy konkursowe zachwyciły amatorską część Jury, nie zwyczajną do tak wyszukanych specjałów.