Hotels in PolandHoteleMotelePensjonatyDomy wczasowePałaceRezydencjeZajazdyZamkiPolish Hotels

Rywalizacja na garnki i patelnie


Dwa krakowskie hotele - Radisson Blu oraz Park Inn zorganizowały w lutym konkurs kucharski, czyli wielką rywalizację na garnki, patelnie i kunszt kulinarny. Co ciekawe to prawdopodobnie pierwszy taki łączony konkurs w rodzimym hotelarstwie.

Młodzi kucharze z krakowskich hoteli - Park Inn by Radisson i Radisson Blu musieli wykazać się nie tylko talentem kulinarnym ale ponad wszystko kreatywnością w łączeniu smaków i podstawami zarządzania. Zgodnie z zasadami konkursu typu "black box" żaden z ośmiu uczestników nie znał wcześniej tematu i dopiero tuż przed rozpoczęciem gotowania młodzi kucharze dowiedzieli się jakie produkty są do dyspozycji. Wybrali te, które chcieliby wykorzystać i przystąpili do dzieła. Każdy miał za zadanie przygotowanie dania, określenie kosztu zużytych produktów oraz zaproponowanie ceny potrawy w menu. Czteroosobowe jury oceniło również dobór składników, smak potrawy i estetykę podania.

-" Wiemy, że mamy doskonały zespół. Jednak naszym zdaniem nic nie mobilizuje młodych ludzi tak bardzo jak zdrowa rywalizacja oraz chęć zaimponowania kolegom i przełożonym. To dla nich możliwość zaprezentowania swoich umiejętności w samodzielnej pracy" - od koncepcji dania, aż po etap jego zaprezentowania w menu - mówi Miłosz Kowalski, Zastępca Szefa Kuchni w Radisson Blu Hotel Kraków.

Konkurs dodatkowo prezentował kreatywność zawodników, wyczucie w łączeniu różnych smaków i ich samodzielność w kuchni. Obydwa hotele zgodnie zapowiadają organizację kolejnych, podobnych zawodów.

W konkursie wzięli udział:

  • Krzysztof Paos - I miejsce
  • Artur Garga - II miejsce
  • Marcin Nemś - III miejsce
  • Dorota Cagiel,
  • Grzegorz Dziobek,
  • Krzysztof Żak,
  • Kamil Koczwara,
  • Edwin Ruciński.

Ich kunszt kulinarny oceniali:

  • Arkadiusz Ślusarenko - Szef Kuchni hotelu Park Inn by Radisson
  • Stanisław Bobowski - Szef Kuchni hotelu Radisson Blu Kraków
  • Miłosz Kowalski - Zastępca Szefa Kuchni hotelu Radisson Blu Kraków
  • Nino D. Rosenlund - Dyrektor Generalny hotelu Radisson Blu Kraków

 

 Źródło: www.tur-info.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.