Hotels in PolandHoteleMotelePensjonatyDomy wczasowePałaceRezydencjeZajazdyZamkiPolish Hotels

Pożegnanie lata w Baranowie
Ogólnopolskie Prezentacje Kulinarne Regionów


Zobaczcie Państwo

Pożegnanie lata

Rekord Guinnessa

Zjazd Szefów Kuchni

W niedzielę, 26 września na placu przed Zamkiem w Baranowie Sandomierskim odbyły się Ogólnopolskie Prezentacje Kulinarne Regionów.

Pierwsze na "pole koleżeńskiego współzawodnictwa" stanęły ekipy regionalne a były to reprezentacje następujących regionów:

  • Kujawsko-Pomorski – Dariusz Gwiazda i Grzegorz Parczewski, którym wspaniale pomagały Panie z firm "Cheman" i "Mleczarni Łukta"

  • Śląski – Wiesław Ambros, Wiesław Bober, Mirosław Drewniak, Tomasz Żmuda, Michał Miłek i Andrzej Mleczko

  • Ziemia Łódzka – Marcin Stańczyk z rodziną Fajkowskich reprezentowaną przez Bożenę, Cezarego, Andrzeja i Jacka

  • Dolny Śląsk – Lesław Kołodziej, Jarosław Faryna, Waldemar Czażasty i Mirosław Sypa

  • Zakopane i Małopolska – Tomasz Łabuz z ekipą kucharzy reprezentujący Zakopane, Marek Widomski reprezentujący Małopolskę i Maria Olczyk reprezentująca Dom Weselny "Akropol" z Gorlic

To wspaniałe współzawodnictwo głosami gości jacy próbowali wszystkich polskich przysmaków przygotowanych w formie wielobarwnych i wyjątkowo apetycznych bufetów zdecydowali, że pierwsze miejsce zajął region Kujawsko-Pomorski.







Zasady przeprowadzenia Ogólnopolskich Prezentacji Kulinarnych Regionów

  • Organizatorem jest Zespół Pałacowo-Parkowy w Baranowie Sandomierskim ARP S.A. w Warszawie

  • Impreza jest cykliczna i corocznie organizowana podczas obchodów Pożegnania Lata w Baranowie Sandomierskim.

  • Termin organizacji przypada na 26.09.2004 r.

  • Celem imprezy jest propagowanie polskiej kultury kulinarnej w oparciu o dziedzictwo historyczne w regionach Polski a w przyszłości w krajach Unii.

  • Zgłoszone ekipy reprezentują dany region Polski, z którym związani są zawodowo.

  • Ilość osób reprezentujących dany region jest dowolna, są to przedstawiciele branży hotelowo – gastronomicznej, restauratorzy, organizacje branżowe, przedstawiciele świata kultury itp.
    Organizator zapewnia nieodpłatnie pobyt i wyżywienie dla dwóch osób reprezentujących dany region - po uprzednim zgłoszeniu i dokonaniu rezerwacji.
    Dla pozostałych osób możliwość zakwaterowania po bardzo preferencyjnych cenach.

  • Ekipy mają za zadanie dokonać prezentacji potraw wywodzących się z danego regionu lub mających związek kulturowy z ich powstaniem czy historią pochodzenia w regionie.

  • Obiektywnej oceny dokona zaproszona publiczność, która przy wejściu na teren obiektu otrzyma ankiety z wykazem prezentujących się regionów.

  • Ekipy tak przygotują swoją prezentację, aby własnym, zaangażowaniem, atrakcyjną aranżacją stoiska nawiązującą do regionu oraz reklamą, postarają się pozyskać i zebrać od gości jak największą ilość ankiet z zaznaczeniem ich regionu.

  • Na zakończenie prezentacji ekipy wyznaczą po jednym przedstawicielu regionu, którzy to dokonają podliczenia na stanowiskach zebranych ankiet i tym sposobem wyłonią trzy ekipy kolejno I, II, III miejsce w Ogólnopolskich Prezentacjach Kulinarnych Regionów.

  • Przewidziane są dyplomy za uczestnictwo dla czterech osób z każdego regionu, dyplomy za I, II i III miejsce oraz wydane na tą okoliczność specjalne trofea, a także cenne nagrody fundowane przez sponsorów imprezy.

    Sponsorzy: Bonduelle, Cheman, Dal Pesca, Fructos, Gastromedia, Inter Europol Piekarnia Szwajcarska, Janex, Mleczarnia Łukta, Norge, Oerlemans, Stalgast, Suempol, Wilbo, Winterhalter.

    Patronat medialny – Gastrona.pl, Przy Stoliku, Przegląd Gastronomiczny, Poradnik Restauratora, TV Tele 5.

    Kasol - przedsiębiorstwo, specjalizujące się w skupie, przetwórstwie i handlu runem leśnym: grzybami i owocami jagodowymi oraz grzybami uprawnymi. Firma sprzedaje produkty pod marką "Leśne Skarby" oraz własnym transportem zaopatruje restauracje na terenie całej Polski
    www.kasol.com.pl

    Cheman - producent odzieży gastronomicznej wykonujący hafty komputerowe zgodnie z życzeniem klienta
    www.cheman.prv.pl

    Inter Europol - pierwsza piekarnia szwajcarska na polskim rynku oferująca pieczywo tradycyjne, szwajcarskie, francuskie oraz duńskie
    www.intereuropol.pl

    Janex - dystrybutor wyrobów mięsnych i wędliniarskich dla hoteli, firm cateringowych, restauracji i stołówek firmowych
    www.janex.waw.pl

    Łukta - mleczarnia ekologiczna specjalizująca się głównie w produkcji galanterii mlecznej, swoje krowy znają po imieniu
    www.ekolukta.pl

    Stalgast - firma obejmująca swoją ofertą kompleksowe wyposażenie gastronomii
    www.stalgast.pl