Hotel Europejski w Krakowie
Hotel Europejski w Krakowie znajduje się na ulicy Lubicz, którą od Rynku Głównego dzieli zaledwie dziesięciominutowy spacer. Jego historia sięga XIX w.
Pierwszym dyrektorem hotelu był dr Jan Kazimierz Lubicz Łapiński, specjalista od budowli fortecznych cesarza Austrii. To on właśnie wykonał i zatwierdził projekty hotelu oraz przystąpił do jego budowy.
Było to miejsce zabaw i spotkań towarzyskich Krakowian oraz przyjezdnych.
Po śmierci założyciela hotel przejął jego syn, prawnik dr Jan Kazimierz Lubicz Łapiński. Hotel Europejski dobrze prosperował przynosząc właścicielowi duże zyski. Wkrótce jednak nastały lata niełaski. W 1952 roku rozpoczęły się spory na arenie sądowej między właścicielem hotelu a państwem. Ostatecznie Jan Kazimierz Lubicz Łapiński stracił hotel jednakże po jego śmierci cały majątek odziedziczyła jego córka Maria Lubicz Łapińska-Czepczyk, która wraz ze swym mężem Januszem starała się odzyskać hotel i udało się. Niestety budynek wymagał natychmiastowego i gruntownego remontu. Ciężka praca Janusza Czepczyka pozwoliła w dużej mierze powrócić hotelowi do swego pierwotnego stanu a po śmierci Janusza przeszedł on w ręce jego syna Jacka Czepczyka.
Dziś hotel Europejski posiada 56 pokoi a w nich 102 miejsca noclegowe. Można tam znaleźć restaurację, kawiarnię, klub bilardowy oraz kantor. W sąsiedniej kamienicy mieści się biuro podróży, zakład fryzjerski i punkt małej poligrafii. Sala, w której niegdyś odbywały się słynne bale organizowane przez Magistrat dziś jest teatrem. „Teatr Buckleina”, bo właśnie tak brzmi jego nazwa, jest najbardziej antydekadenckim teatrem w Krakowie więc cóż się dziwić, że to tu spotyka się śmietanka towarzyska po zakończeniu każdego spektaklu.
Restauracja hotelowa Kossakówka serwuje same wykwintne dania, które zadowolą każdego smakosza. Jest to zupa z prawdziwków podawana z łazankami, marynowana kaczka w rumie serwowana z pieczonym jabłkiem i warzywami, pierożki ruskie podawane ze słoninką i cebulką oraz deser królowej Anny Jagiellonki podawany według przepisu z XVI wieku.
Gama koktajli jakie oferuje klub hotelowy Noblesse jest szeroka: Noblesse Gold, Yello, Blue Margarita, Pina Colada, C.N.N., Waikiki Beach, Sunny Peach czy Boston Sidecar a atmosfera panująca tam wieczorem, mam na myśli świece i zharmonizowaną muzykę, nadaje im szczególnego smaku.
Niejeden dotychczasowy gość hotelu Europejskiego zapragnął powrócić do tego miejsca zarówno jak i do restauracji hotelowej czy klubu na wspomnienie o miłej i fachowej obsłudze.