Hotel Brovaria zaprasza na ślimaki do Poznania
Nie utracić charakteru gospody nawet w daniach ze ślimaka to nie lada sztuka, a udała się ona zwycięzcom Czwartych Spotkań ze Ślimakiem, które odbyły się 5 października w Poznaniu w Hotelu Restauracji Brovaria.
Gospoda Pod Koziołkami z Poznania – zdobywca wielu nagród w różnych konkursach kulinarnych - i tym razem pokazała klasę. Panowie Maciej Bartoszewski i Marcin Kaźmierczak zostali zwycięzcami eliminacji dla województw wielkopolskiego i lubuskiego. "Ślimaki z koprem włoskim i pomidorami w chrupkim cieście z nutką pomarańczy" oraz "Ślimaki w towarzystwie wędzonego łososia na salsie paprykowej" ujęły jury i zapewniły zwycięzcom udział w finale Spotkań ze Ślimakiem.
Do finału zakwalifikowała się także druga zwycięska drużyna – Hotel Qubus Gorzów Wielkopolski dzięki swoim widowiskowym daniom: "Czarne canelloni ze ślimakiem – mariaż włosko-francuski" oraz "Ślimak lubi jabłuszko". Panowie Tomasz Król i Tomasz Grzelka – autorzy przepisów – długo przygotowywali się do konkursu, a efekty były widoczne. "Czarno-białe kontrastowe dania zawsze przyciągają uwagę, tak stało się i tym razem" – mówi Janusz Mizera Dyrektor Handlowy firmy Ślimaki PL i organizator konkursu.
Jury profesjonalne - w składzie: Grzegorz Labuda – Szef Kuchni Hotelu Nadmorski z Gdyni, Wiesław Bober – Szef Kuchni Hotelu Belweder z Ustronia oraz Artur Woszczyński z Hotelu Jan III Sobieski z Warszawy – było jednogłośne w swoich ocenach. Jednak po raz pierwszy w historii "Spotkań", jury degustacyjne nie zgodziło się z jury profesjonalnym. Werdyktem Barbary Woźniak – Prezesa Woseba Sp. z o.o., Zbiegniewa Mamysa – Z-cy Redaktora Naczelnego poznańskiej Gazety Wyborczej oraz Zbigniewa Glanasa – Właściciela firmy Ślimaki PL wyróżnienie jury degustacyjnego przyznane zostało Hotelowi Topaz z Poznania. Panowie Marek Adamek oraz Tomasz Krzyżanowski zostali wyróżnieni za swój "Łososiowy stożek z nutą winniczków" oraz za "Ziołową burgundię z tagliatelle w towarzystwie świeżych warzyw".
Poza nagrodzonymi daniami, do konkursu stanęły m.in.: "Filet z dorsza na postumencie z tagliatelle warzywnym i ślimakami" autorstwa Aldony Michalewicz i Michała Witta z Bar & Gastro Consulting z Piły, czy "Lasagne z łososia i sandacza na szafranowym sosie z zapiekanymi ślimakami" Przemysława Wielocha i Tomasza Banasiaka z Fuzji Smaków / Łódzkiego Klubu Biznesu – organizatorów łódzkich eliminacji "Spotkań ze Ślimakiem".
Konkursowi tradycyjnie towarzyszyły degustacje win i serów firmy Northcoast, ślimaków Grandjean, a imprezę zakończyły pokazy live cooking w wykonaniu jurorów prowadzone przez Tomasza Szymańskiego z Bonduelle.
Konkurs "Spotkania ze Ślimakiem" znany jest już w branży ze swoich świetnych nagród. Zwycięzcy eliminacji wielkopolsko – lubuskich pojadą na weekend z osobami towarzyszącymi do Hotelu "Nadmorski" w Gdyni, dostali także ciśnieniowy ekspres do kawy wraz z jej zapasem ufundowany przez firmę Woseba Sp. z o.o. Drugie miejsce premiowane było tym razem koszami produktów Northcoast, bluzami Bonduelle oraz upominkami Woseby. Nagrody dla wyróżnionych to kieliszki od GMP Impex oraz upominki od firmy Solon. Pozostali sponsorzy to Ecolab Sp. z o.o., Woseba Sp. z o.o. oraz Sutura Med Sp. z o.o., dzięki którym konkurs mógł gościć w tak pięknych wnętrzach jak Hotel Restauracja Brovaria na poznańskim Starym Rynku. O wyposażenie stanowisk zadbała firma Stalgast przy pomocy Lorien Foodservice z Poznania.
Konkurs "Spotkania ze Ślimakiem" organizowany jest przez firmę Ślimaki PL – wyłącznego dystrybutora ślimaków burgundzkich Grandjean w Polsce, a wielkopolsko-lubuskie eliminacje współorganizowane były przez Brovarię oraz jej Szefa Kuchni – Arkadiusza Panka. Cykl konkursu odbywa się pod patronatem kulinarnym Klubu Szefów Kuchni, a także medialnymi patronatami "Przy Stoliku" oraz portali Gastrona.pl i Papaja. Rangi konkursowi dodaje fakt, iż zwycięzca finału ma prawo udziału w Kulinarnym Pucharze Polski.
Pierwsze eliminacje regionalne konkursu na najlepsze danie ze ślimaka odbyły się w lipcu w Katowicach w Restauracji Śródziemnomorskiej La Cantina, drugie - w sierpniu w Hotelu Atlantic w Nowych Bielicach k. Koszalina, trzecie - w Łódzkim Klubie Biznesu we wrześniu. Do finału konkursu, do którego przechodzą dwie pierwsze drużyny z każdych eliminacji, zakwalifikowały się do tej chwili reprezentacje: Restauracji C’est Si Bon z Katowic, Hotelu Monopol z Katowic, Hotelu "Nadmorskiego" z Gdyni, Restauracji Buongiorno z Koszalina, Restauracji Calvado z Piotrkowa Trybunalskiego, Centrum Kongresowo - Szkoleniowego Magellan z Bronisławowa, Gospody Pod Koziołkami z Poznania oraz Hotelu Qubus z Gorzowa Wielkopolskiego.
W tym roku odbędą się jeszcze w listopadzie eliminacje dla województw małopolskiego i podkarpackiego. Ich współorganizatorem będzie Hotel Belvedere w Zakopanem. Zapraszamy wszystkich zainteresowanych kucharzy. Szczegóły (regulamin, formularz zgłoszeniowy) na www.slimaki.com.pl i stronach patronów medialnych.