Hotels in PolandHoteleMotelePensjonatyDomy wczasowePa艂aceRezydencjeZajazdyZamkiPolish Hotels

Hotel Belveder w Zakopanem zaprasza na 艢limaki


Zobaczcie Pa艅stwo

Pol臋dwiczki

Piero偶ki z palenty

Jele艅 nadziewany

艢limak z cukini膮

Szasz艂yk z branzino

Niespodzianka

Mille Fille ze 艣limak贸w

艢limaki w kompozycji

Warunki uczestnictwa

Regulamin konkursu

Zg艂oszenie

Micha艂 Lelek i Marcin So艂tys reprezentuj膮cy krakowsk膮 restauracj臋 Wierzynek wygrali Pi膮te Spotkania ze 艢limakiem zorganizowane 2 grudnia w Hotelu Belvedere w Zakopanem. Drugie miejsce zaj臋li Pawe艂 Twardosz i Mariusz Glac z restauracji „Pod R贸偶膮”. Pokonali oni wyj膮tkowo liczn膮 konkurencj臋 - do zmaga艅 w pi膮tych eliminacjach regionalnych przyst膮pi艂o a偶 9 dru偶yn restauracji i hoteli z wojew贸dztw ma艂opolskiego i podkarpackiego.

Wygrana dru偶yna przygotowa艂a „艢limaki w kompozycji dw贸ch kolor贸w” jako przystawk臋 i „Mille Fille ze 艣limak贸w”. Drugie miejsce zaj臋艂y przystawka „Niespodzianka ze 艣limak贸w i marynowanych grzybk贸w” oraz danie g艂贸wne „Szasz艂yk z branzino i 艣limak贸w na sosie pietruszkowym”.

Wielkimi przegranymi okazali si臋 Dariusz Siciarz i Marek Dudziak z Hotelu Litwor z Zakopanego, kt贸rym przyznano tytularne, lecz nie kwalifikuj膮ce do fina艂u trzecie miejsce.

Konkurs ocenia艂 zesp贸艂 juror贸w w sk艂adzie: - przewodnicz膮cy Miros艂aw Drewniak – Szef Kuchni Zameczku My艣liwskiego Noma Residence z Prominc, Waldemar Ho艂贸wka – Prezes Zarz膮du Rivendell Sp. z o.o., a tak偶e Andrzej Mleczko – Szef Kuchni Hotelu Vienna z Bielska Bia艂ej. Jurorzy degustacyjni wymieniali si臋 kilkakrotnie, w zespole byli m.in. Rafa艂 Gratkowski - dziennikarz z Dziennika Polskiego, W艂odzimierz Kustra – Prezes Piekarni Szwajcarskich Inter Europol S.A., Nina Soboniak – Puchalska z Hotelu Belvedere, Katarzyna Mol z firmy Avanti z Krakowa, a tak偶e Zbigniew Glanas – w艂a艣ciciel firmy 艢limaki PL.

Zdobywcy drugiego miejsca - Restauracja „Pod R贸偶膮” z Krakowa – dostali r贸wnie偶 wyr贸偶nienie jury degustacyjnego. „Nie wiedzia艂em, 偶e branzino to oko艅 morski, ale to danie zachwyci艂o mnie wyeksponowaniem delikatnego smaku 艣limaka na pierwszy plan – to nie lada sztuka” – m贸wi Zbigniew Glanas.

W nagrod臋 zwyci臋ska dru偶yna pojedzie na weekend z osobami towarzysz膮cymi do Hotelu Rivendell w Szczawnie Zdroju. W艣r贸d innych nagr贸d by艂y m.in.: plecaki Perriera od Nestle Waters, atlasy wina od wydawnictwa Wig Press, upominki od firmy Solon i GMP Impex, bluzy Oerlemansa i zapaski od Sanechem. Wszyscy uczestnicy dostali dyplomy uczestnictwa i kalendarze „Przy Stoliku” od firmy 艢limaki PL.

Konkurs „Spotkania ze 艢limakiem” cieszy si臋 coraz wi臋kszym zainteresowaniem uczestnik贸w, medi贸w i bran偶y, tote偶 z eliminacji na eliminacje ro艣nie poziom startuj膮cych i ich liczba. O wysokim poziomie eliminacji zakopia艅skich 艣wiadczy r贸wnie偶 fakt, 偶e a偶 trzy zespo艂y przekroczy艂y pr贸g 400 punkt贸w, co do tej pory uda艂o si臋 tylko jednemu finali艣cie.

„Ogromnie zaskoczy艂a nas popularno艣膰 konkursu w Ma艂opolsce i na Podkarpaciu, jury mia艂o do oceny a偶 18 da艅. Po raz pierwszy stan臋li艣my przed dylematem ograniczenia ilo艣ci startuj膮cych dru偶yn, ostatecznie okaza艂o si臋, 偶e nie by艂o takiej potrzeby, ale je艣li dalej tak p贸jdzie, w kolejnych eliminacjach b臋dziemy zmuszeni do zrobienia preselekcji” – m贸wi organizator konkursu Janusz Mizera z firmy 艢limaki PL.

W konkursie wzi臋艂y udzia艂 takie wariacje na temat 艣limaka jak np. Zapiekany bak艂a偶an pod 偶aglami faszerowany 艣limakami i serem requefor na b艂臋kitnym morzu 艣mietanowym (Evita - Krynica Zdr贸j), Jele艅 faszerowany grzybami i 艣limakami na sosach czosnkowym i ja艂owcowym ze z艂otym spagetti warzywnym (Leonardo - Krak贸w), Tarta z 艂ososia z aromatyzowanymi 艣limakami (SPA Eris - Krynica Zdr贸j) Carpaccio z ryby ma艣lanej faszerowanej 艣limakami na dressingu cytrynowo – jagodowym (Dworek Rzesz贸w), Tr贸jk膮t zakopia艅ski ze 艣limakami i ricott膮 (Litwor - Zakopane), Filet z dzikiej kaczki faszerowany 艣limakami i mozarell膮 w rajskich jab艂kach podany na dzikim ry偶u (Geovita – Krynica Zdr贸j) czy 艢limakowe party (Czarny Potok – Krynica Zdr贸j)

Spotkania ze 艢limakiem to og贸lnopolski konkurs kulinarny na najlepsze dania ze 艣limaka. Zwyci臋zcy o艣miu tur regionalnych wystartuj膮 w finale konkursu w maju 2005 roku. Konkurs jest jednym z dziesi臋ciu kwalifikuj膮cych do Kulinarnego Pucharu Polski. Odbywa si臋 pod kulinarnym patronatem Klubu Szef贸w Kuchni oraz medialnymi patronatami czasopisma „Przy Stoliku” i portali Gastrona.pl i Papaja.pl. Organizatorem jest firma 艢limaki PL – wy艂膮czny przedstawiciel 艣limak贸w burgundzkich Grandjean w Polsce.

Pierwsze eliminacje regionalne konkursu odby艂y si臋 w lipcu w Katowicach w Restauracji 艢r贸dziemnomorskiej La Cantina, drugie - w sierpniu w Hotelu Atlantic w Nowych Bielicach k. Koszalina, trzecie - w 艁贸dzkim Klubie Biznesu we wrze艣niu, a czwarte w pozna艅skiej Brovarii. Do fina艂u konkursu, do kt贸rego przechodz膮 dwie pierwsze dru偶yny z ka偶dych eliminacji, zakwalifikowa艂y si臋 do tej pory reprezentacje: Restauracji C’est Si Bon z Katowic, Hotelu Monopol z Katowic, Hotelu „Nadmorskiego” z Gdyni, Restauracji Buongiorno z Koszalina, Restauracji Calvado z Piotrkowa Trybunalskiego, Centrum Kongresowo - Szkoleniowego Magellan z Bronis艂awowa, Gospody Pod Kozio艂kami z Poznania oraz Hotelu Qubus z Gorzowa Wielkopolskiego, Restauracji Wierzynek z Krakowa oraz Restauracji „Pod R贸偶膮” z Krakowa.

W przysz艂ym roku odb臋d膮 si臋 jeszcze trzy regionalne tury – w lutym w Szczawnie Zdroju, w marcu w Warszawie, a w kwietniu na Mazurach. Szczeg贸艂y (regulamin, formularz zg艂oszeniowy) na www.slimaki.com.pl i stronach patron贸w medialnych.


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /include/adnet_bbelements_code_scripts.php on line 16