Hotels in PolandHoteleMotelePensjonatyDomy wczasowePałaceRezydencjeZajazdyZamkiPolish Hotels

Hotel Belveder w Zakopanem zaprasza na Ślimaki


Zobaczcie Państwo

Polędwiczki

Pierożki z palenty

Jeleń nadziewany

Ślimak z cukinią

Szaszłyk z branzino

Niespodzianka

Mille Fille ze ślimaków

Ślimaki w kompozycji

Warunki uczestnictwa

Regulamin konkursu

Zgłoszenie

Michał Lelek i Marcin Sołtys reprezentujący krakowską restaurację Wierzynek wygrali Piąte Spotkania ze Ślimakiem zorganizowane 2 grudnia w Hotelu Belvedere w Zakopanem. Drugie miejsce zajęli Paweł Twardosz i Mariusz Glac z restauracji „Pod Różą”. Pokonali oni wyjątkowo liczną konkurencję - do zmagań w piątych eliminacjach regionalnych przystąpiło aż 9 drużyn restauracji i hoteli z województw małopolskiego i podkarpackiego.

Wygrana drużyna przygotowała „Ślimaki w kompozycji dwóch kolorów” jako przystawkę i „Mille Fille ze ślimaków”. Drugie miejsce zajęły przystawka „Niespodzianka ze ślimaków i marynowanych grzybków” oraz danie główne „Szaszłyk z branzino i ślimaków na sosie pietruszkowym”.

Wielkimi przegranymi okazali się Dariusz Siciarz i Marek Dudziak z Hotelu Litwor z Zakopanego, którym przyznano tytularne, lecz nie kwalifikujące do finału trzecie miejsce.

Konkurs oceniał zespół jurorów w składzie: - przewodniczący Mirosław Drewniak – Szef Kuchni Zameczku Myśliwskiego Noma Residence z Prominc, Waldemar Hołówka – Prezes Zarządu Rivendell Sp. z o.o., a także Andrzej Mleczko – Szef Kuchni Hotelu Vienna z Bielska Białej. Jurorzy degustacyjni wymieniali się kilkakrotnie, w zespole byli m.in. Rafał Gratkowski - dziennikarz z Dziennika Polskiego, Włodzimierz Kustra – Prezes Piekarni Szwajcarskich Inter Europol S.A., Nina Soboniak – Puchalska z Hotelu Belvedere, Katarzyna Mol z firmy Avanti z Krakowa, a także Zbigniew Glanas – właściciel firmy Ślimaki PL.

Zdobywcy drugiego miejsca - Restauracja „Pod Różą” z Krakowa – dostali również wyróżnienie jury degustacyjnego. „Nie wiedziałem, że branzino to okoń morski, ale to danie zachwyciło mnie wyeksponowaniem delikatnego smaku ślimaka na pierwszy plan – to nie lada sztuka” – mówi Zbigniew Glanas.

W nagrodę zwycięska drużyna pojedzie na weekend z osobami towarzyszącymi do Hotelu Rivendell w Szczawnie Zdroju. Wśród innych nagród były m.in.: plecaki Perriera od Nestle Waters, atlasy wina od wydawnictwa Wig Press, upominki od firmy Solon i GMP Impex, bluzy Oerlemansa i zapaski od Sanechem. Wszyscy uczestnicy dostali dyplomy uczestnictwa i kalendarze „Przy Stoliku” od firmy Ślimaki PL.

Konkurs „Spotkania ze Ślimakiem” cieszy się coraz większym zainteresowaniem uczestników, mediów i branży, toteż z eliminacji na eliminacje rośnie poziom startujących i ich liczba. O wysokim poziomie eliminacji zakopiańskich świadczy również fakt, że aż trzy zespoły przekroczyły próg 400 punktów, co do tej pory udało się tylko jednemu finaliście.

„Ogromnie zaskoczyła nas popularność konkursu w Małopolsce i na Podkarpaciu, jury miało do oceny aż 18 dań. Po raz pierwszy stanęliśmy przed dylematem ograniczenia ilości startujących drużyn, ostatecznie okazało się, że nie było takiej potrzeby, ale jeśli dalej tak pójdzie, w kolejnych eliminacjach będziemy zmuszeni do zrobienia preselekcji” – mówi organizator konkursu Janusz Mizera z firmy Ślimaki PL.

W konkursie wzięły udział takie wariacje na temat ślimaka jak np. Zapiekany bakłażan pod żaglami faszerowany ślimakami i serem requefor na błękitnym morzu śmietanowym (Evita - Krynica Zdrój), Jeleń faszerowany grzybami i ślimakami na sosach czosnkowym i jałowcowym ze złotym spagetti warzywnym (Leonardo - Kraków), Tarta z łososia z aromatyzowanymi ślimakami (SPA Eris - Krynica Zdrój) Carpaccio z ryby maślanej faszerowanej ślimakami na dressingu cytrynowo – jagodowym (Dworek Rzeszów), Trójkąt zakopiański ze ślimakami i ricottą (Litwor - Zakopane), Filet z dzikiej kaczki faszerowany ślimakami i mozarellą w rajskich jabłkach podany na dzikim ryżu (Geovita – Krynica Zdrój) czy Ślimakowe party (Czarny Potok – Krynica Zdrój)

Spotkania ze Ślimakiem to ogólnopolski konkurs kulinarny na najlepsze dania ze ślimaka. Zwycięzcy ośmiu tur regionalnych wystartują w finale konkursu w maju 2005 roku. Konkurs jest jednym z dziesięciu kwalifikujących do Kulinarnego Pucharu Polski. Odbywa się pod kulinarnym patronatem Klubu Szefów Kuchni oraz medialnymi patronatami czasopisma „Przy Stoliku” i portali Gastrona.pl i Papaja.pl. Organizatorem jest firma Ślimaki PL – wyłączny przedstawiciel ślimaków burgundzkich Grandjean w Polsce.

Pierwsze eliminacje regionalne konkursu odbyły się w lipcu w Katowicach w Restauracji Śródziemnomorskiej La Cantina, drugie - w sierpniu w Hotelu Atlantic w Nowych Bielicach k. Koszalina, trzecie - w Łódzkim Klubie Biznesu we wrześniu, a czwarte w poznańskiej Brovarii. Do finału konkursu, do którego przechodzą dwie pierwsze drużyny z każdych eliminacji, zakwalifikowały się do tej pory reprezentacje: Restauracji C’est Si Bon z Katowic, Hotelu Monopol z Katowic, Hotelu „Nadmorskiego” z Gdyni, Restauracji Buongiorno z Koszalina, Restauracji Calvado z Piotrkowa Trybunalskiego, Centrum Kongresowo - Szkoleniowego Magellan z Bronisławowa, Gospody Pod Koziołkami z Poznania oraz Hotelu Qubus z Gorzowa Wielkopolskiego, Restauracji Wierzynek z Krakowa oraz Restauracji „Pod Różą” z Krakowa.

W przyszłym roku odbędą się jeszcze trzy regionalne tury – w lutym w Szczawnie Zdroju, w marcu w Warszawie, a w kwietniu na Mazurach. Szczegóły (regulamin, formularz zgłoszeniowy) na www.slimaki.com.pl i stronach patronów medialnych.