Hotels in PolandHoteleMotelePensjonatyDomy wczasowePałaceRezydencjeZajazdyZamkiPolish Hotels

„Bal Pojednanie 2005” - udane spotkanie branżowe


29 stycznia 2005 r. w Orbis Casino w hotelu Grand w Warszawie przy ul. Kruczej 28 odbył się pierwszy hotelarski „Bal Pojednanie 2005”. Głównym organizatorem tego ogólnopolskiego spotkania hotelarzy było wydawnictwo Machmedia, wydawca miesięcznika Mój Hotel Gold. Współorganizatorami byli: Orbis Casino w hotelu Grand oraz Polska Izba Hotelarstwa. Nad właściwą oprawą gastronomiczną Balu czuwał Pan Grzegorz Zientkowski dyrektor hotelu Orbis Grand i Dariusz Pazikowski, szef kuchni hotelu Grand.

Organizatorzy spodziewali się ok. 300 gości związanych z branżą hotelarską i oczekiwania sprawdziły się. Na balu było 285 osób – przedstawicieli hoteli oraz firm sponsorujących. Przyjechali z całej Polski, a najliczniej stawili się dyrektorzy warszawskich hoteli i to zarówno hoteli sieciowych jak i prywatnych. Wszystko wskazuje na to, że jak na razie jest to najliczniejsze tego typu spotkanie w 2005 r.

Formuła spotkania została wymyślona przez Rosalindę Mach, redaktor naczelną i wydawcę miesięcznika Mój Hotel Gold.

- Obserwuję branżę od kilku lat i zauważyłam, że zbyt mało jest ogólnopolskich spotkań hotelarzy, którzy mogą uczestniczyć w przedsięwzięciu zorganizowanym na neutralnym gruncie. Jak pokazała frekwencja na balu, chęć spotkania, wspólnej zabawy, bez względu na wiek, płeć i przynależność sprawdziła się. Już planujemy kolejny Bal Pojednanie w 2006 r. Najbliższym spotkaniem w nieco luźniejszej formie będzie Piknik Majowy, podczas którego zostaną wręczone statuetki Mój Hotel – Moja Pasja w 4 kategoriach.

Zaproszeni goście przybyli na Bal Pojednanie 2005 o godzinie 20.00. Przez ponad godzinę witali tłumnie przybyłych hotelarzy: Krzysztof Milski, prezes Polskiej Izby Hotelarstwa, Rosalinda Mach, z wydawnictwa Machmedia, Ireneusz Prejs, dyrektor Orbis Casino w hotelu Grand.

O godzinie 21.15 rozpoczęło się oficjalne powitanie na scenie Orbis Casino. Następnie goście zostali zaproszeni na poczęstunek do sal restauracji hotelu Grand.

Specjalnie na ten wieczór Dariusz Pazikowski, szef kuchni hotelu Grand oraz zespół kucharzy przygotowali wyśmienite potrawy, które wzbudzały uznanie nawet wśród najbardziej krytycznych hotelarzy. W karcie menu znalazły się wśród zakąsek zimnych: sum w galarecie szafranowej, szczupak faszerowany bakaliami, karp w galarecie, ryby wędzone: sum, ryba maślana, łosoś, tymbaliki z łososia, cielęcina z kolorowym pieprzem, kaczka faszerowana, pasztet z indyka, półmisek mięs pieczystych a na nim: schab czereśniowy, boczek faszerowany, szynka podkomorzego. Zimny bufet uzupełniały doskonałe sałatki; grecka, nicejska z tuńczykiem, warzywa marynowane i sosy.

Dania główne to: rosół z knelkami drobiowymi, na ciepło podano również: solę w cieście piwnym, pierś kurczaka faszerowana musem szpinakowym i suszonymi pomidorami w sosie włoskim, zraziki z rostbefu faszerowane boczkiem i ogórkami w sosie leśnej, pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami, warzywna mieszanka śródziemnomorska, kapusta czerwona z rodzynkami.

Zaś na deser podano: kruche tartoletki ze świeżymi owocami, torcik czekoladowy, puszysty mus cytrynowo-waniliowy.

Niemałą sensację wzbudził podany o godz. 24.00 tort „Pojednanie 2005”, który wjechał na salę w towarzystwie sztucznych ogni i fanfar orkiestry. Głównymi składnikami tortu były biszkopt, bita śmietana owoce i marcepan. Pierwszy kawałek miała okazję degustować Rosalinda Mach, redaktor naczelna miesięcznika Mój Hotel Gold. Toastom za zdrowie i pomyślność polskich hotelarzy nie było końca.

Napoje alkoholowe i bezalkoholowe zapewnili sponsorzy balu. Barmani serwowali wspaniałe drinki na bazie wódki Wyborowa, z dodatkiem soków firmy Sokpol. Whisky z firmy Inver House podawana była z lodem lub Coca Colą. Wodę gazowaną i nie gazowaną oraz tonic zapewniła gościom firma Ostromecko. O wspaniałą herbatę zadbała firma Gourmet Foods, która promowała wyśmienitą herbatę Dilmah w oryginalnej cejlońskiej porcelanie. Kawosze mogli również degustować kawę z dodatkiem syropów przygotowaną przez firmę Java Coffee Company. Do posiłków podano dwa gatunki win z oferty firmy Wineria. Przy wejściu goście mogli degustować wino musujące wytrawne Soehnlein Brillant, zaś do tortu słodkie Rafaello Swic z oferty Vinpolu.

Atrakcją wieczoru były dwa występy Rewii Orbis Casino, które były bardzo miłym przerywnikiem między częściami oficjalnymi balu i kolejnymi grami na edukacyjnych stołach do gry w Ruletkę, Black Jack. Każdy hotelarz otrzymał specjalny, czerwony identyfikator, z imieniem i nazwiskiem oraz kolejnym numerem, który uprawniał do bezpłatnej, edukacyjnej gry na wspomnianych stołach. Stoły były oblegane przez graczy bo można było wygrać następujące przydatne w hotelu przedmioty:

  • Fotokataliczny Oczyszczacz Powietrza ufundowany prze firmę Daikin Airconditioning Poland

  • Minibar ufundowany przez firmę Dometic

  • Maszynę do czyszczenia obuwia ufundowaną przez firmę A2M

  • 3 szczotki akumulatorowe do sprzątania ufundowane przez firmę Karcher

  • Zestawy ręczników i kalendarzy ufundowane przez firmę Senator

  • Kabinę prysznicową ufundowaną przez firmę KOŁO

  • Wannę ufundowaną przez firmę HOESH

  • Umywalkę z blatem ufundowaną przez firmę Duravit

  • Parawan nad wannę ufundowany przez firme Huppe

  • Zestaw natryskowy z funkcja hydromasażu ufundowany przez firmę Grohe

  • Dwa zestawy sztućców ufundowane przez warszawską Fabrykę Platerów HEFRA S.A.

  • 60 m2 okleiny z najnowszej kolekcji oklein firmy Muraspec

  • Stojak na tort ufundowany prze firmę Laskus

  • Akcesoria barmańskie ufundowane przez firmę Milimex

  • 2 wina z oferty firmy Wineria

  • Gazetnik ratanowy ufundowany przez firmę Calamus Rottan

  • 3 kosze niespodzianki ufundowane przez firme Nestle

  • 3 zestawy kawy z aromatycznymi syropami ufundowane przez firmę Java Coffee Company

  • 2 zgrzewki soków ufundowane przez firmę Sokpol

Dodatkowo przeprowadzono losowania wśród wizytówek złożonych przez gości. Nagrodami były upominki ufundowane przez Orbis Casino, Wyborową, dwa weekendy w hotelu Orient w Krakowie, dwa jednoosobowe kursy nauki gry w bilarda.

W programie oficjalnym wieczoru znalazły się wyróżnienia wręczane przez Pana Krzysztofa Milskiego członkom Polskiej Izby Hotelarstwa. Dyplomy otrzymali m.in.: Ryszard Kurowski z Hotelarskiego Centrum Szkoleniowego w Świeciu, Hotel Orient z Krakowa – dyplom odebrali Państwo Koehle.

Podczas Balu wręczano również rekomendacje miesięcznika Mój Hotel Gold dla najlepszych, przetestowanych produktów w hotelach. W testach produktów uczestniczyły następujące hotele: Hotel Galicja z Wieliczki, Hotel Patron z Międzylesia, Hotel Twins z Warszawy, Hotel Hetman z Warszawy, Hotel Mrówka z Powsina. W wyniku testów wyłoniono najlepsze produkty. Rekomendacje otrzymały trzy produkty i jedna firma.

Pierwsza trafiła do firmy Greno, której ręcznik hotelowy 70x140 cm., nie miał sobie równych i trzymał 330 pkt. przyznanych przez uczestniczące w testach hotele.

Wyjątkowo w kategorii odkurzaczy przyznano dwie rekomendacje. Wpłynęły na to dwa takie same wyniki w punktacji. 278 pkt. otrzymały dwa odkurzacze: Profi 10.5 firmy Zakład Silników z Rzeszowa oraz T/12/1 z kompletem dodatkowych szczotek firmy Karcher.

Rekomendację otrzymała również firma Lanwar Jerzy Warszawski, która w przeprowadzonych anonimowo testach została najwyżej oceniona przez hotelarzy w kategorii kosmetyki i galanteria hotelowa.

Rekomendacje przyznane przez miesięcznik Mój Hotel Gold są gwarancją, że dany produkt został najwyżej oceniony przez hotelarzy, którzy mieli okazję go przetestować i ocenić pod wieloma względami. Do testów odkurzaczy zgłosiły się trzy firmy: Karcher, Zakład Silników z Rzeszowa oraz 8/12 importer firmy Numatic. Ręczniki do testów dostarczyły następujące firmy: Greno, Morfeusz, Maxa, Zwoltex i Hantom.

Wyróżnione produkty i firmy maja prawo do posługiwania się znaczkiem Produkt Rekomendowany przez miesięcznik Mój Hotel Gold. Zaś hotelarze mogą mieć pewność, że produkt opatrzony tym znaczkiem jest sprawdzony przez branżę i właśnie ten produkt warto wybrać.

Goście mogli się bawić także na parkiecie. Muzykę na żywo zapewniła Frendschip Orchiestra z Łodzi pod dyrekcją Jacka Delonga. Specjalnie na ten bal zagrali najpiękniejsze utwory z lat 20. i 30. Zabawa i tańce trwały do 3.00 nad ranem. Wychodzący z balu goście zostali obdarowani alkoholami ufundowanymi przez firmę Vinpol.

Hotelarze mogli się bawić dzięki dobrodziejstwu następujących sponsorów:

Alma SA, Astral, Coca-Cola, Daikin, Dilmah, Dometic, Duravit, Genbud, Grohe, Hefra, Hoesch, Huppe, Inver House, Java Coffee Company, Karcher, Koło, Kompania Piwowarska, Lanwar, Laskus, Milimex, Muraspec, Nestle, Ostromecko, Piwowar, Rational, Senator, Sokpol, Unox S.A., Wineria, Wyborowa, Vinpol,

Patronat medialny objęli: Mój Hotel Gold, www.TravelGuide.pl, www.Gastrona.pl, Polishhotels, Polsat Cyfrowy

Organizator:

Machmedia, Mach Rosalinda
ul. Baśniowa 3, 02-349 Warszawa
tel. (022) 668 70 52, 668 70 05,
machmedia@machmedia.com.pl