Hotels in PolandHoteleMotelePensjonatyDomy wczasowePa艂aceRezydencjeZajazdyZamkiPolish Hotels

„Bal Pojednanie 2005” - udane spotkanie bran偶owe


29 stycznia 2005 r. w Orbis Casino w hotelu Grand w Warszawie przy ul. Kruczej 28 odby艂 si臋 pierwszy hotelarski „Bal Pojednanie 2005”. G艂贸wnym organizatorem tego og贸lnopolskiego spotkania hotelarzy by艂o wydawnictwo Machmedia, wydawca miesi臋cznika M贸j Hotel Gold. Wsp贸艂organizatorami byli: Orbis Casino w hotelu Grand oraz Polska Izba Hotelarstwa. Nad w艂a艣ciw膮 opraw膮 gastronomiczn膮 Balu czuwa艂 Pan Grzegorz Zientkowski dyrektor hotelu Orbis Grand i Dariusz Pazikowski, szef kuchni hotelu Grand.

Organizatorzy spodziewali si臋 ok. 300 go艣ci zwi膮zanych z bran偶膮 hotelarsk膮 i oczekiwania sprawdzi艂y si臋. Na balu by艂o 285 os贸b – przedstawicieli hoteli oraz firm sponsoruj膮cych. Przyjechali z ca艂ej Polski, a najliczniej stawili si臋 dyrektorzy warszawskich hoteli i to zar贸wno hoteli sieciowych jak i prywatnych. Wszystko wskazuje na to, 偶e jak na razie jest to najliczniejsze tego typu spotkanie w 2005 r.

Formu艂a spotkania zosta艂a wymy艣lona przez Rosalind臋 Mach, redaktor naczeln膮 i wydawc臋 miesi臋cznika M贸j Hotel Gold.

- Obserwuj臋 bran偶臋 od kilku lat i zauwa偶y艂am, 偶e zbyt ma艂o jest og贸lnopolskich spotka艅 hotelarzy, kt贸rzy mog膮 uczestniczy膰 w przedsi臋wzi臋ciu zorganizowanym na neutralnym gruncie. Jak pokaza艂a frekwencja na balu, ch臋膰 spotkania, wsp贸lnej zabawy, bez wzgl臋du na wiek, p艂e膰 i przynale偶no艣膰 sprawdzi艂a si臋. Ju偶 planujemy kolejny Bal Pojednanie w 2006 r. Najbli偶szym spotkaniem w nieco lu藕niejszej formie b臋dzie Piknik Majowy, podczas kt贸rego zostan膮 wr臋czone statuetki M贸j Hotel – Moja Pasja w 4 kategoriach.

Zaproszeni go艣cie przybyli na Bal Pojednanie 2005 o godzinie 20.00. Przez ponad godzin臋 witali t艂umnie przyby艂ych hotelarzy: Krzysztof Milski, prezes Polskiej Izby Hotelarstwa, Rosalinda Mach, z wydawnictwa Machmedia, Ireneusz Prejs, dyrektor Orbis Casino w hotelu Grand.

O godzinie 21.15 rozpocz臋艂o si臋 oficjalne powitanie na scenie Orbis Casino. Nast臋pnie go艣cie zostali zaproszeni na pocz臋stunek do sal restauracji hotelu Grand.

Specjalnie na ten wiecz贸r Dariusz Pazikowski, szef kuchni hotelu Grand oraz zesp贸艂 kucharzy przygotowali wy艣mienite potrawy, kt贸re wzbudza艂y uznanie nawet w艣r贸d najbardziej krytycznych hotelarzy. W karcie menu znalaz艂y si臋 w艣r贸d zak膮sek zimnych: sum w galarecie szafranowej, szczupak faszerowany bakaliami, karp w galarecie, ryby w臋dzone: sum, ryba ma艣lana, 艂oso艣, tymbaliki z 艂ososia, ciel臋cina z kolorowym pieprzem, kaczka faszerowana, pasztet z indyka, p贸艂misek mi臋s pieczystych a na nim: schab czere艣niowy, boczek faszerowany, szynka podkomorzego. Zimny bufet uzupe艂nia艂y doskona艂e sa艂atki; grecka, nicejska z tu艅czykiem, warzywa marynowane i sosy.

Dania g艂贸wne to: ros贸艂 z knelkami drobiowymi, na ciep艂o podano r贸wnie偶: sol臋 w cie艣cie piwnym, pier艣 kurczaka faszerowana musem szpinakowym i suszonymi pomidorami w sosie w艂oskim, zraziki z rostbefu faszerowane boczkiem i og贸rkami w sosie le艣nej, pierogi z kapust膮 kiszon膮 i pieczarkami, warzywna mieszanka 艣r贸dziemnomorska, kapusta czerwona z rodzynkami.

Za艣 na deser podano: kruche tartoletki ze 艣wie偶ymi owocami, torcik czekoladowy, puszysty mus cytrynowo-waniliowy.

Niema艂膮 sensacj臋 wzbudzi艂 podany o godz. 24.00 tort „Pojednanie 2005”, kt贸ry wjecha艂 na sal臋 w towarzystwie sztucznych ogni i fanfar orkiestry. G艂贸wnymi sk艂adnikami tortu by艂y biszkopt, bita 艣mietana owoce i marcepan. Pierwszy kawa艂ek mia艂a okazj臋 degustowa膰 Rosalinda Mach, redaktor naczelna miesi臋cznika M贸j Hotel Gold. Toastom za zdrowie i pomy艣lno艣膰 polskich hotelarzy nie by艂o ko艅ca.

Napoje alkoholowe i bezalkoholowe zapewnili sponsorzy balu. Barmani serwowali wspania艂e drinki na bazie w贸dki Wyborowa, z dodatkiem sok贸w firmy Sokpol. Whisky z firmy Inver House podawana by艂a z lodem lub Coca Col膮. Wod臋 gazowan膮 i nie gazowan膮 oraz tonic zapewni艂a go艣ciom firma Ostromecko. O wspania艂膮 herbat臋 zadba艂a firma Gourmet Foods, kt贸ra promowa艂a wy艣mienit膮 herbat臋 Dilmah w oryginalnej cejlo艅skiej porcelanie. Kawosze mogli r贸wnie偶 degustowa膰 kaw臋 z dodatkiem syrop贸w przygotowan膮 przez firm臋 Java Coffee Company. Do posi艂k贸w podano dwa gatunki win z oferty firmy Wineria. Przy wej艣ciu go艣cie mogli degustowa膰 wino musuj膮ce wytrawne Soehnlein Brillant, za艣 do tortu s艂odkie Rafaello Swic z oferty Vinpolu.

Atrakcj膮 wieczoru by艂y dwa wyst臋py Rewii Orbis Casino, kt贸re by艂y bardzo mi艂ym przerywnikiem mi臋dzy cz臋艣ciami oficjalnymi balu i kolejnymi grami na edukacyjnych sto艂ach do gry w Ruletk臋, Black Jack. Ka偶dy hotelarz otrzyma艂 specjalny, czerwony identyfikator, z imieniem i nazwiskiem oraz kolejnym numerem, kt贸ry uprawnia艂 do bezp艂atnej, edukacyjnej gry na wspomnianych sto艂ach. Sto艂y by艂y oblegane przez graczy bo mo偶na by艂o wygra膰 nast臋puj膮ce przydatne w hotelu przedmioty:

  • Fotokataliczny Oczyszczacz Powietrza ufundowany prze firm臋 Daikin Airconditioning Poland

  • Minibar ufundowany przez firm臋 Dometic

  • Maszyn臋 do czyszczenia obuwia ufundowan膮 przez firm臋 A2M

  • 3 szczotki akumulatorowe do sprz膮tania ufundowane przez firm臋 Karcher

  • Zestawy r臋cznik贸w i kalendarzy ufundowane przez firm臋 Senator

  • Kabin臋 prysznicow膮 ufundowan膮 przez firm臋 KO艁O

  • Wann臋 ufundowan膮 przez firm臋 HOESH

  • Umywalk臋 z blatem ufundowan膮 przez firm臋 Duravit

  • Parawan nad wann臋 ufundowany przez firme Huppe

  • Zestaw natryskowy z funkcja hydromasa偶u ufundowany przez firm臋 Grohe

  • Dwa zestawy sztu膰c贸w ufundowane przez warszawsk膮 Fabryk臋 Plater贸w HEFRA S.A.

  • 60 m2 okleiny z najnowszej kolekcji oklein firmy Muraspec

  • Stojak na tort ufundowany prze firm臋 Laskus

  • Akcesoria barma艅skie ufundowane przez firm臋 Milimex

  • 2 wina z oferty firmy Wineria

  • Gazetnik ratanowy ufundowany przez firm臋 Calamus Rottan

  • 3 kosze niespodzianki ufundowane przez firme Nestle

  • 3 zestawy kawy z aromatycznymi syropami ufundowane przez firm臋 Java Coffee Company

  • 2 zgrzewki sok贸w ufundowane przez firm臋 Sokpol

Dodatkowo przeprowadzono losowania w艣r贸d wizyt贸wek z艂o偶onych przez go艣ci. Nagrodami by艂y upominki ufundowane przez Orbis Casino, Wyborow膮, dwa weekendy w hotelu Orient w Krakowie, dwa jednoosobowe kursy nauki gry w bilarda.

W programie oficjalnym wieczoru znalaz艂y si臋 wyr贸偶nienia wr臋czane przez Pana Krzysztofa Milskiego cz艂onkom Polskiej Izby Hotelarstwa. Dyplomy otrzymali m.in.: Ryszard Kurowski z Hotelarskiego Centrum Szkoleniowego w 艢wieciu, Hotel Orient z Krakowa – dyplom odebrali Pa艅stwo Koehle.

Podczas Balu wr臋czano r贸wnie偶 rekomendacje miesi臋cznika M贸j Hotel Gold dla najlepszych, przetestowanych produkt贸w w hotelach. W testach produkt贸w uczestniczy艂y nast臋puj膮ce hotele: Hotel Galicja z Wieliczki, Hotel Patron z Mi臋dzylesia, Hotel Twins z Warszawy, Hotel Hetman z Warszawy, Hotel Mr贸wka z Powsina. W wyniku test贸w wy艂oniono najlepsze produkty. Rekomendacje otrzyma艂y trzy produkty i jedna firma.

Pierwsza trafi艂a do firmy Greno, kt贸rej r臋cznik hotelowy 70x140 cm., nie mia艂 sobie r贸wnych i trzyma艂 330 pkt. przyznanych przez uczestnicz膮ce w testach hotele.

Wyj膮tkowo w kategorii odkurzaczy przyznano dwie rekomendacje. Wp艂yn臋艂y na to dwa takie same wyniki w punktacji. 278 pkt. otrzyma艂y dwa odkurzacze: Profi 10.5 firmy Zak艂ad Silnik贸w z Rzeszowa oraz T/12/1 z kompletem dodatkowych szczotek firmy Karcher.

Rekomendacj臋 otrzyma艂a r贸wnie偶 firma Lanwar Jerzy Warszawski, kt贸ra w przeprowadzonych anonimowo testach zosta艂a najwy偶ej oceniona przez hotelarzy w kategorii kosmetyki i galanteria hotelowa.

Rekomendacje przyznane przez miesi臋cznik M贸j Hotel Gold s膮 gwarancj膮, 偶e dany produkt zosta艂 najwy偶ej oceniony przez hotelarzy, kt贸rzy mieli okazj臋 go przetestowa膰 i oceni膰 pod wieloma wzgl臋dami. Do test贸w odkurzaczy zg艂osi艂y si臋 trzy firmy: Karcher, Zak艂ad Silnik贸w z Rzeszowa oraz 8/12 importer firmy Numatic. R臋czniki do test贸w dostarczy艂y nast臋puj膮ce firmy: Greno, Morfeusz, Maxa, Zwoltex i Hantom.

Wyr贸偶nione produkty i firmy maja prawo do pos艂ugiwania si臋 znaczkiem Produkt Rekomendowany przez miesi臋cznik M贸j Hotel Gold. Za艣 hotelarze mog膮 mie膰 pewno艣膰, 偶e produkt opatrzony tym znaczkiem jest sprawdzony przez bran偶臋 i w艂a艣nie ten produkt warto wybra膰.

Go艣cie mogli si臋 bawi膰 tak偶e na parkiecie. Muzyk臋 na 偶ywo zapewni艂a Frendschip Orchiestra z 艁odzi pod dyrekcj膮 Jacka Delonga. Specjalnie na ten bal zagrali najpi臋kniejsze utwory z lat 20. i 30. Zabawa i ta艅ce trwa艂y do 3.00 nad ranem. Wychodz膮cy z balu go艣cie zostali obdarowani alkoholami ufundowanymi przez firm臋 Vinpol.

Hotelarze mogli si臋 bawi膰 dzi臋ki dobrodziejstwu nast臋puj膮cych sponsor贸w:

Alma SA, Astral, Coca-Cola, Daikin, Dilmah, Dometic, Duravit, Genbud, Grohe, Hefra, Hoesch, Huppe, Inver House, Java Coffee Company, Karcher, Ko艂o, Kompania Piwowarska, Lanwar, Laskus, Milimex, Muraspec, Nestle, Ostromecko, Piwowar, Rational, Senator, Sokpol, Unox S.A., Wineria, Wyborowa, Vinpol,

Patronat medialny obj臋li: M贸j Hotel Gold, www.TravelGuide.pl, www.Gastrona.pl, Polishhotels, Polsat Cyfrowy

Organizator:

Machmedia, Mach Rosalinda
ul. Ba艣niowa 3, 02-349 Warszawa
tel. (022) 668 70 52, 668 70 05,
machmedia@machmedia.com.pl


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /include/adnet_bbelements_code_scripts.php on line 16