Baranów Sandomierski, 18 stycznia 2003
Zwycięzcy 3 pierwszych miejsc dostali złote, srebrne i brązowe medale i wiele nagród od sponsorów. Szczególną nagrodą za zajęcie I-go miejsca okazał się wyjazd do Włoch. Jak zawsze imprezy tego typu służą nie tylko promocji młodych talentów wśród kucharzy, ale także promocji znanych firm produkujących na rzecz gastronomii. Warto by było dopracować ten właśnie punkt imprez kulinarnych.
Galeria zdjęć
Dodatkową Nagrodę Publiczności przyznano Marzenie Orłowskiej i Robertowi Biedrzyckiemu - Restauracja Chianti Warszawa.
W imieniu portalu GASTRONA.PL gratulujemy wszystkim
uczestnikom i zwycięzcom Konkursu!!
Główny organizator imprezy Pan Giancarlo Russo powiedział:
"Chciałbym serdecznie podziękować mojej narzeczonej Izie Pawełek, która była faktycznym organizatorem tego konkursu, bez jej pomocy i zaangażowania niewiele bym zdziałał. Szczególne podziękowania dla stowarzyszenia OSSKiC w osobie Pana Grzegorza Kazubskiego - jest to najbardziej poważne stowarzyszenie tego typu w Polsce, które wykonuję swoją pracę profesjonalnie.
Podziękowania dla Pani Tessy Caponi - Borawskiej, która wraz ze swoją osobą przywiozła do Baranowa znajomość w najwyższym wymiaże specyfiki kuchni włoskiej i zaszczyciła konkurs swoja obecnością w komisji degustacyjnej.
Kolejne już podziękowania wszystkich członków komisji technicznej i
degustacyjnej, a zwłaszcza dla mojego najleprzego przyjaciela Piotra
Bikonta, który rozumie i potrafi docenić walory kuchni włoskiej.
Mam nadzieję, że wraz ze stowarzyszeniem OSSKiC spotkamy się za rok przy okazji IV już edycji tego konkursu i w większym gronie uczestników, ponieważ Konkurs Arte Culinaria Italiana stał się dzięki swojemu poziomowi jednym z ważniejszych wydarzeń w kregu restauratorów polskich.
A oto bardzo prosty przepis włoski dla wszystki amatorów tej kuchni:
* garśc makaronu
* dużo miłości
* fantazji do woli
NIECH ŻYJE KUCHNIA WŁOSKA !!!
Pan Luis Levano wyraził swoje podziękowania: "Chciałbym tylko podkreślić, że rzeczywiście zgromadziliśmy bardzo dobrych fachowców, którym bardzo dziękujemy. W szczególności tym, którzy oceniali wszystkich uczestników. Ci z kolei przygotowali bardzo dobre potrawy, na wysokim poziomie. Dziękujemy również wszystkim kibicom, którzy dotarli do Baranowa, zobaczyli te wszystkie talerze. Chciałbym ogólnie podziękować wszystkim. Chcę tylko podkreślić, że to co dzisiaj zrobili kucharze polscy jest na wysokim poziomie".
Pan Grzegorz Kazubski, Prezes OSSKiC: "Za każdym razem kiedy jestem w Baranowie odkrywam coś nowego. Tym razem odkryłem kuchnię włoską w miejscu, które budował włoch i który zostawił chyba trochę ducha Italii. Tym samym ta kuchnia włoska była w fajnym ciekawym wydaniu. Chciałbym serdecznie podziękować za zaproszenie. Było mi niezmiernie miło, że mogłem pomóc w zorganizowaniu tego konkursu. Myślę, że wszyscy dobrze się bawili mimo tego, że konkursy to punktacja, stres i ciężka praca. Pamiętajmy jednak, że najważniejsza jest zabawa." |